Her er Canon EOS 5D Mark III

| 2. mars 2012 | 1 Comment

Kjøp

 

Vil den innfri forventningene?

Canon 5D Mark III Front

Canon 5D Mark III Front

Canon lanserer i dag sitt lenge etterlengtede fullformatkamera, EOS 5D Mark III. Ryktene og medhørende spekulasjoner har gått høyt den siste tiden. Nå er alle spekulasjoner unødige, for her er godsakene.

Det første mange lurer på er antallet megapiksler Canon har valgt å presse inn i denne nye modellen, og de har fatktisk valgt å ikke øke oppløsningen nevneverdig. Den har gått fra 21 megapiksler på Mark II til 22 på Mark III, altså i praksis det samme, men naturligvis med en helt ny bildebrikke.

Prosessoren er også ny, og kameraet er utstyrt med en Digic 5+ som er det nyeste og kraftigste Canon har. Det gir mulighet for å drive en autofokusmotor tilsvarende den vi finner i proff-kameraet 1Dx, med 61 autofokuspunkter og opp til 41 kryssensorer. Samtidig klarer den å skufle unna 6 bilder pr sekund i full oppløsning. På dette området snakker vi med andre ord om en formidabel oppgradering fra 5D Mark II, som hadde en nesten arkaisk autofokus.

Canon 5D Mark III, bakside

Canon 5D Mark III, bakside

Lysmåleren ser ut til å være tilsvarende den vi finner i EOS 7D, som ikke er like avansert som i 1Dx, men likevel svært habil. Den er antakelig oppgradert noe i forhold til 7D.

Det er lagt til støtte for HDR og multieksponeringer og nå får du også plass til to minnekort – ett CF-kort og et SD-kort. Værbeskyttelsen er forbedret. Batterikapasiteten er oppgitt til 950 bilder og størrelsen er kanskje en millimeter tykkere og høyere. Det bruker samme batteri som 5D Mark II.

Lysfølsomheten kan settes fra ISO 100-25600 som standard, eller utvides så du kan velge fra ISO 50-102400. Dette er ett trinn lavere enn på Nikon D4 med 16 megapiksler, og det stemmer sånn noen lunde med det høyere pikseltallet på 5D Mark III. Hvordan bildekvaliteten blir på høye ISO-verdier vet vi ikke, men vi har ikke vært imponert over det vi har sett fra de senere Canon-modellene, så vi håper de har funnet på noe riktig lurt denne gangen. Det gjør de jo stadig vekk, så man skal ikke se bort fra at dette er et drømmekamera i dårlig lys.

Designen og plasseringen av knappene er nesten identisk med EOS 7D, og det blir nok ikke feil å hevde at dette er en Canon EOS 7D med fullformatbrikke. Men den kan også være mye mer enn det. Man kan også kalle den en 1Dx light. Med samme AF, omtrent samme lysmåler, akseptabel hastighet på seriebilder og bedre værtetting enn 7D, ser dette ut som en bra middelvei.

Videofunksjonaliteten har blitt forbedret, og skal ikke bare gi bedre bildekvalitet fordi det leses mer data ut av bildebrikken, men det er støtte for MPEG-4 i tillegg til H.264, og kameraet kan benytte intraframe-kompressjon, som gjør det enklere med redigering i etterkant. Kameraet har også fått utgang til hodetelefoner.

En ganske spennende nyhet er en ny funksjon i Canons bildehåndteringsprogram, DPP (Digital Photo Professional), som de har kalt DLO (Digital Lens Optimizer). Programmet kjenner til alle Canon-objektivenes interne oppbygning, vet hvordan lysbanene er og hvordan det skaper uønskede effekter under ulike forhold. Dermed kan det regne seg tilbake til hvordan det egentlig skulle ha vært, og dermed kunne rette opp de fleste optiske feil, inkludert fortegning, feilbrytninger, lysavfall og ikke minst uskarphet i hjørnene – det gjør at selv rimeligere optikk bør kunne gi glimrende resultater. Det blir spennende å prøve dette.

Vi tafset litt på kameraet på fotomessen, og en viktig nyhet vi oppdaget, som Canon har gjort veldig lite poeng av er at kameraet er svært stille. Man er vant til kraftig klikkelyd fra speil og lukker, og i mange år har produsentene brukt lydingeniører for å designe en lyd som står i stil til prisen på kameraet. Denne gangen har Canon gjort det motsatte. Du vil kanskje synes at lyden høres bløt og upresis ut, men skal du fotografere i en kirke under en bisettelse, vil du sette enorm pris på det. Lyden er sammenliknbar med det du har fra speilløse systemkameraer.

Canon 5D Mark III, overside

Canon 5D Mark III, overside

Så er spørsmålet om dette er det folk har ventet på, og ikke minst hvordan det vil stå seg mot Nikon D800 som er i samme størrelse- og prisklasse. I og med at D800 har langt flere piksler (36MP), blir modellene vanskelig å sammenlikne direkte. Ønsker du deg megapiksler og detaljer for alle pengene vil D800 nok være et bedre valg, men hvis du ønsker deg gode egenskaper i dårlig lys, dynamikkomfang og hastighet, vil antakelig 5D Mark III være å foretrekke. Så er det mange andre egenskaper som avgjør hva man velger, og disse kjenner vi ikke godt nok til for å kunne si noe sikkert. Men det ville overraske oss hvis et flertall av brukerne foretrekker 36 megapiksler.

Canon vil naturligvis ikke offentlig sammenlikne 5D Mark III med Nikon D800. På direkte spørsmål svarer de at det som er avgjørende er hva du får utav kameraet, underforstått: Trenger man egentlig 36 megapiksler, med det det stiller av krav til optikk, fotograf, lagring og bildebehandling?

Samtidig overrasker det oss  hvis Canon nå gir fra seg  hele markedet for fullformatkameraer med høyt pikseltall, et marked de har eid i mange år. Derfor er ikke alle spekulasjoner borte, vi lurer nemlig på om det kommer et kamera til, snart, med langt høyere pikseltall. Det er ting som tyder på det, uten at det er mulig å få vite noe sikkert ennå.

Veiledende pris for kamaerahuset er 29 990,- mens i kit med EF 24-105mm f/4L USM IS er prisen 35 990,-. Kameraet kommer på markedet helt i begynnelsen av april. Det er ikke satt opp noen pris for kit med den nye 24-70mm  ennå, for dette objektivet får leveringsstart etter 5D Mark III.

 Les også: Ny blits og annet tilbehør

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS 5D Mark III med EF 24-70mm f/2.8L II USM

Tags: , , , ,

Category: SISTE NYTT, SPEILREFLEKS