Astrofotografens drøm fra Canon

| 3. april 2012 | 0 Comments

Lanserer Astronomi-versjon av EOS 60D.

Canon EOS 60Da - spesiallaget for astrofoto.

Skal du ta bilder av stjernetåker, galakser og tilsvarende eksotiske himmellegemer trenger du et kamera som er følsomt for dyp rødt. Alle vanlige digitalkameraer har IR-filtre som fjerner disse bølgelengdene for å unngå uønskede effekter i bildene. Dermed er de også ubrukelige til astrofotografering.

Løsningen har vært å ta bort IR-filteret, men det har vært en svært risikabel jobb på alle kameraer unntatt Sigmas speilreflekskameraer. Mange kameraer har blitt ødelagt i forsøket og mange har blitt dårligere enn de burde vært.

Nå har Canon lansert løsningen – EOS 60Da, et ellers ganske vanlig EOS 60D med et modifisert IR-filter som slipper gjennom lys også på bølgelengden 656nm, som er der du finner Hydrogen alpha-linjene (Hα) som er viktige ved fotografering av stjernetåker for å få med den dyp røde fargen.

I 2005 lanserte Canon en tilsvarende versjon, som het EOS 20Da. Dette var helt uten IR-filter, noe som gjorde at det var vanskelig å bruke til vanlig fotografering uten IR-filter på objektivet. Denne gangen har de altså valgt å beholde IR-filteret, men åpnet for de viktigste bølgelengdene for astrofotografering.

Vi har snakket med Jan-Erik Ovaldsen ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo, og han forteller at veldig mye av strålingen fra himmelobjekter, spesielt stjernetåker og såkalte HII-områder i stjerneproduserende galakser, er nettopp Hα. Å øke følsomheten i dette området, og samtidig redusere lysgjennomstrømningen i andre, gjør kameraet mer effektivt til å samle den type fotoner man er på jakt etter.

M31 Andromeda-galaksen

Kameraet har en ting til som skiller det fra EOS 60D, og det er støtte for TC-80N3, som gir mulighet for intervallfotografering. Hvis ønskelig kan du også styre intervallfotograferingen ved hjelp av EOS Utility fra en datamaskin. Dessuten følger det med strømforsyning (AC-adpater), så du kan fotografere hele natta uten å slippe opp for strøm.

Med unntak av disse, ganske vesentlige forskjellene, er dette et helt normalt EOS 60D med 18 megapikslers bildebrikke, vridbar skjerm og en masse avanserte muligheter.

Det vi ikke har klart å få klarhet i, er hvordan det modifiserte filteret vil påvirke vanlige bilder. Hvis vi ikke tar helt feil, vil vanlige bilder i liten grad lide under endringen, så det kan brukes som et kamera også til generell fotografering.

Prisen på godsakenen blir 11 990,- kroner, og kameraet skal bli tilgjengelig nå i april.

Dette følger med når du kjøper en EOS 60Da

Tags: , , , ,

Category: SPEILREFLEKS